Foto Wilbur Ross Volkskrant donderdag 12 maart pagina 17

Van: Huidverzorging Henny Heuff
Aan Hans Aarsman fotograaf   
Verzonden: vrijdag 3 april 2020 15:28

Beste Hans,

Je hebt de neiging krom te zitten voor het beeldscherm.

De foto met Ross hang je in je werkkamer om vooral te zien hoe het niet moet. Zoals jij foto’s bekijkt kijk ik er ook naar maar dan naar hoe iemand staat of zit. Deze Ross zit met zijn benen ver vooruit geschoven, dan zit vervolgens ieder mens krom. Probeer het maar eens uit. 

Mag ik je enkele aanwijzingen geven?

Je gaat voor op de stoelzitting zitten met de bovenbenen vrij. Probeer je zitbeenknobbels te voelen en besef: ja natuurlijk daar hoor ik op te zitten, dat zegt de naam ook. Zet je voeten recht onder je op de vloer, zodat er 90 graden wordt gevormd in je kniegewricht. Laat de hielen elkaar raken en laat de voorvoeten een beetje naar buiten “kijken”. Nu zul je al als vanzelf veel rechter zitten. 

Voel je als een farao, kijk met je voorhoofd vrij en vriendelijk om je heen. Om niet moe te worden gaan we met de voetzolen “spelen”: Veer met je voetzolen — niet met de tenen- in de vloerbedekking alsof je een voetafdruk maakt. Of de vloer van cement is of van tapijt of van mos, maakt niet uit. Maak deze afdruk en laat de vloer als vanzelf terugveren. Observeer wat er gebeurt, welke spieren ga je waar voelen? Nogmaals uitvoeren terwijl je je handen luchtig op je bovenbenen legt. Wat is er te voelen? 

Bij het inveren zul je langer en slanker worden, gaat je bovenhoofd - denk dat het een dakterras is- richting het plafond. Bij het weer terug laten veren komt er een punt waarbij je voelt: nu zit ik goed. Ga je verder met het terug laten veren dan komt er een moment waarbij je iin elkaar zakt. 

Het is eenvoudig om het punt waar het goed is — je rustpunt- te ontdekken en met plezier te handhaven. Wanneer deze beweging je eigen is geworden kun je eindeloos allerhande anatomisch juiste bewegingen maken en kun je als een klein kind een beetje wiegen, alsof de wind je laat bewegen.

Eén beweging zal ik alvast noemen: til je armen op en speel met deze armen dirigent; je dirigeert een klein koor, een groter koor of een heel orkest.

Kijk op mijn website www.hennyheuff.nl

Ik ben docent Ismakogie, een bewegingsleer van Anne Seidel uit Wenen. Deze leer heb ik in de 70er jaren naar Nederland gebracht. Sindsdien geef ik les en kan er uren over vertellen en samen met je bewegingen oefenen. 

Bel me 06-23 62 70 11 of stuur een mail info@hennyheuff.nl indien je meer wilt weten.

Vriendelijke groeten van Henny Heuff